BNRM, Serviciul Literaturile lumii (libermundi) wrote,
BNRM, Serviciul Literaturile lumii
libermundi

Percy Bysshe Shelley și Mary Shelley. Romanticii și rebelii literaturii englezeÎn spațiile expoziționale ale serviciului Literaturile lumii din cadrul Bibliotecii Naționale, pe parcursul lunii august 2017, se desfășoară expoziția de carte cu genericul “Percy Bysshe Shelley și Mary Shelley. Romanticii și rebelii literaturii engleze”. Expoziția este consacrată aniversărilor a 225-a de la nașterea marelui poet romantic englez Percy Bysshe Shelley (4 august 1792 - 8 iulie 1822) și 220-a de la nașterea soției poetului, Mary Shelley (30 august 1797 - 1 februarie 1851), autoarea celebrului roman “Frankenstein sau Prometeul modern” (1818), fiind considerată drept precursoarea scrierilor știintifico-fantastice moderne.

Percy Bysshe și Mary Shelley, rebelii epocii sale, formau unul dintre cele mai remarcabile cupluri din istoria literaturii universale. Însăși viața lor ar putea fi subiectul unui roman. A fost ca o povestire gotico-romantică, plină atât de tragedii, pierderi și încercări, cât și de iubire, apropiere spirituală și intelectuală, inspirație și creație fructuoasă.

În cadrul expoziției noastre vă propunem să faceți cunoștință cu paginile biografice din viața acestor personalități strălucitoare, cu opera lor care este citită și apreciată și în ziua de azi, cu cercul contemporanilor săi, inclusiv poetul Lord Byron și filosoful William Godwin, tatăl lui Mary. Sunt expuse monografii, cărți de referință, lucrări de critică și istorie a romantismului englez, romanul biografic "Ariel ou la vie de Shelley" de Andre Maurois, diferite ediții ale poeziilor și poemelor de Percy Bysshe Shelley și romanului "Frankenstein" de Mary Shelley, în limba engleză și în traduceri în limbile română, rusă, germană.

Vă așteptăm pe adresa: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A, sediul central, et. 3; tel. (022) 22-53-59.
Percy Bysshe Shelley, poetul romantic al libertății

Figură luminoasă și pură a romantismului englez și poet de o mare elevație intelectuală, P. B. Shelley și-a înveșmântat ideile social-politice într-o formă poetică minunată. El a creat o opera care trezește, pe lângă dragoste de libertate, un sentiment de desfătare în fața frumosului.Mary Shelley, creatoarea nemuritorului personaj

Personajul mitic al Monstrului este popular datorită numeroaselor ecranizări, dar lectura cărţii iniţiale poate fi sursa a numeroase surprize. „Frankenstein" este, în primul rând, un roman filozofic despre limitele cunoaşterii şi ale ştiinţei moderne, aflată în plină expansiune la acea vreme, precum şi despre riscurile omului care îşi asumă şi arogă calitatea de Demiurg. Subtitlul cărţii - „Prometeul modern" - indică cu claritate acest lucru şi intenţia cu care Shelley şi-a scris opera. Actualitatea tematică a romanului devine astfel incontestabilă.
Capodopera "Frankenstein", a fost scrisă ca urmare a unui pariu - făcut în vara anului 1816 (considerat de oamenii de știință „anul fără vară”, din cauza temperaturilor anormal de scăzute și a ploilor abundente), la Vila Diodati lui Byron de lângă lacul Geneva - între Shelley, viitoarea sa soţie Mary, lordul Byron şi John Polidori.  Într-o noapte furtunoasă de vară a anului , nemulţumit de vremea rea şi plictisit de modul anost în care-și petreceau timpul, Byron a propus un concurs de poveşti de groază. Mary Shelley avea 18 ani când a început să scrie cartea. Prima ediţie, anonimă, a fost publicată la Londra în 1818. Numele autoarei apare de-abia pe cea de-a doua ediţie, publicată în Franţa în 1823. Noaptea mitică a genezei lui "Frankenstein" a fost recreată de regizorul englez Ken Russell în filmul său „Gothic" (1986).Scurta viaţă a cuplului Shelley (poetul a dispărut la doar 30 de ani, urmare a unui accident naval) ar face să pălească de invidie pe cele mai multe dintre marile figuri ale rebelilor ani '60 ai secolului care le-a urmat. Deviza „live fast, dye young", lansată cu 150 de ani mai târziu, a fost aplicată avant la lettre de multe dintre marile figuri ale romantismului european.
(Surse: wikipedia, adevarul.ro)


806.jpg


808.jpg


810.jpg 814.jpg

812.jpg


813.jpg


815.jpg

816.jpg817.jpg
Părinții lui Mary Shelley: Mary Wollstonecraft (1759-1797), scriitoare și feministă,
și William Godwin (1756-1836), filosof politic, scriitor, editor819.jpg

807.jpg

805.jpg

809.jpg


818.jpg
Tags: Biblioteca Națională Republicii Moldova, aniversări, cărţi din colecţie, elena stratan, elina bolgarina, expoziţii, literatura engleză, literaturile lumii, mary shelley, percy bysshe shelley, romantism, scriitori
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments