?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

John Galsworthy la 150 de ani

    

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova sărbătoreşte aniversarea a 150 de ani de la naşterea scriitorului şi dramaturgului englez John Galsworthy (14 august 1867 – 31 ianuarie 1933), autor celebru a ciclului de romane privind familia Forsyte. Serviciul Literaturile lumii a organizat o expoziţie de carte la care sunt prezentate circa 40 de opere a lui Galsworthy, în mare parte, romanele din două trilogii: „Forsyte Saga” şi „Comedie Modernă”  în original, şi în traduceri  în limbile franceză, germană, română, rusă, precum şi critica literară despre autor.

Faima internaţională a scriitorului a fost atât de mare, încât în anul 1932 el a fost decernat cu Premiul Nobel pentru literatură, cu motivarea Juriului „pentru remarcabila sa artă narativă care își găsește forma cea mai înaltă de expresie în Saga familiei Forsyte". 


John Galsworthy excelează în arta portretului. Este un atent observator al trăsăturilor care relevă calități sau defecte rezultând din determinarea socială a personajelor.  Fondează în 1921 Clubul PEN, celebra asociație internațională de scriitori, cu sediul la Londra, devenindu-i primul președinte. Anii din 1920 până în 1928, vor fi consacrați redactării cronicii-fluviu a familiei Forsyte. Compasiunii sale sincere, izvorâtă dintr-o înțelegere sensibilă a nedreptăților ca și a victimelor epocii, i se adaugă însă uneori tendințe moralizatoare tradiționale scrisului englezesc. Scriitorul a apărut în faţa unora dintre criticii şi comentatorii săi ca un om care-și zugrăvește personajele sub multiple aspecte, abținându-se însă de a le judeca. În fapt, prin însăși alegerea și punerea în valoare a unei trăsături sau a alteia, Galsworthy își conduce cititorul spre o anume apreciere a oamenilor și faptelor lor.  John Galsworthy, unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii, si-a reconfirmat geniul literar cu 20 romane, 27 piese de teatru, 3 culegeri de poezii, 173 povestiri, 5 eseuri, 700 scrisori şi multe alte creaţii pe diverse teme.

John Galsworthy revine în atenţia publicului internaţional doar în anul 1967, când a fost ecranizat serialul britanic “The Forsyte Saga”. De atunci, reeditează opera sa în limbile română şi rusă, iar publicul mai în vârstă a Bibliotecii Naţionale îşi pot aminti cu nostalgie momentele plăcute din tinereţea sa, pe când toţi au lecturat  “Forsyte Saga” empatizând eroii şi principalele personajele din operă.

Expoziţia vernisată în sala Literaturile lumii poate fi vizitată pe parcursul lunii august 2017.                         

                            
John Galsworthy cu soţia, Ada Pearson Galsworthy (n. Cooper), 1926               Acasă, 1932
_____________________________
şi alte materiale ilustrative:
      Recent Posts from This Journal

Profile

sova
libermundi
BNRM, Serviciul Literaturile lumii

Latest Month

November 2019
S M T W T F S
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Tags


Flag Counter

Map
Powered by LiveJournal.com